Artikler


63 milliarder pr. år

Antal dyr dræbt på verdensplan af kød-, mælke- og æggeindustrierne, siden du åbnede denne side. Tallene er eksklusiv fisk og andre vanddyr, der dræbes i milliardvis årligt.
Baseret på statistik fra 2010 fra FNs Fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) "United Nations' Global Livestock Production and Health Atlas"

Hvad er veganisme?

Veganisme

Veganisme er en livsstil, der forsøger at mindske lidelse, skade og død for dyr, og så vidt muligt giver dyr friheden til selv at vælge, hvordan de vil leve. Ikke-menneskelige dyr er også følende og sansende væsner med deres egne behov, lyster og interesser. Vi ved i dag, at de, ligesom os, kan opleve en bred vifte af sansninger og følelser såsom glæde, smerte, nydelse, frygt, sult, tristhed, kedsomhed, frustration og tilfredshed. De er opmærksomme på verden, og hvad de udsættes for, har betydning for dem på et individuelt plan.
Deres liv har værdi i sig selv – de er ikke underlegne væsner, og de lever ikke blot for at være produkter eller redskaber til menneskelig brug. At diskriminere imod ikke-menneskelige dyr eller at anse dem som mindre værdifulde udelukkende fordi, de tilhører en anden art, er speciecisme, hvilket er ligeså uretfærdigt og irrationelt som racisme, sexisme og heterosexisme.


Al anvendelse af dyr til madvarer, tøj, underholdning, kæledyr eller forsøg involverer benyttelse af dyrene imod deres vilje, og – i langt de fleste tilfælde – involverer det smerte og død. Mange tænker, at vi er nødt til at spise og på andre måde gøre brug af andre dyr, men det er hverken etisk forsvarligt eller nødvendigt. Veganere vælger derimod at tilstræbe en livsstil, der respekterer andre dyrearter som sansende og følende individer, hvis liv har værdi, og vælger derfor ikke at indtage, iklæde sig eller på anden vis benytte produkter eller deltage i aktiviteter, der udnytter dyr. I dag er det at være veganer let, påvist sundt, og behøver ikke koste mere end en traditionel livsstil.


Mad

Veganere spiser ikke fødevarer, der stammer fra dyr. Dette inkluderer kød, fisk, skaldyr, mælkeprodukter, æg og honning. Til gengæld spiser veganere alle typer plantemad, inklusiv kornprodukter, bælgfrugter, grøntsager, frugter, svampe, nødder, frø, alger, urter og krydderier, og alle produkter baseret på disse.
En vegansk diæt kan let varieres, og kun fantasien sætter grænser. Efterhånden som flere mennesker bliver veganere, bliver udvalget af opskrifter, restauranter og madvarer større. Eksempelvis kan man i dag få erstatningsprodukter for eksempelvis bøffer, pølser, mælk, is, ost og fløde. Jo flere veganere, jo flere muligheder.
En velplanlagt vegansk diæt er sund og passer til alle mennesker i alle aldre. Verdens største organisation af fødevare- og ernærings-professionelle, "The American Dietetic Association" skriver følgende:
"It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes"
- The American Dietetic Association, 2009
www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8357


Mere information om vegansk ernæring her.


Tøj og møbler

Veganere køber ikke tøj og sko, møbler eller andre produkter, lavet af hud, hår eller fjer fra andre dyr, inklusiv pels, læder, uld, fjer og silke. De bruger i stedet plantebaseret stof såsom bomuld, hør, bambus, banan og hamp, eller syntetisk stof som polyester, acryl eller nylon. Veganske sko i kvalitetskunstlæder er i dag væsentligt lettere tilgængelige end tidligere, og valgmulighederne ift. forskellige designs og kvaliteten er steget dramatisk de seneste år. Mange veganske materialer (såsom hamp og hør) vil, udover at være fri for udnyttelse af andre dyr, tilmed også være miljøvenlige. Hamp og hør er begyndt at blive oftere anvendt igen som kraftige, slidstærke og alsidige stoffer, vintage og genbrugstøj bliver mere og mere populært, og syntetiske materialer bliver i større grad genbrugt.


Underholdning

Dyr eksisterer for deres egen skyld og hører til i deres egne miljøer med andre af deres arter - ikke i kunstige miljøer skabt af mennesker for menneskets underholdning og profit. Veganere går ikke i cirkus med dyr, zoologiske haver, safariparker, akvarier eller til hestevæddeløb eller andre steder, hvor dyr bruges for menneskets fornøjelse. Veganere støtter dog generelt dyre-asyler ("Sanctuaries"), hvor dyr er blevet reddet fra at blive udnyttet, såvel som steder, hvor vilde dyr reddes, og det er også muligt på respektfuld vis at observere dyr i deres naturlige miljøer.


Domesticerede dyr

Veganere går ikke ind for at avle domesticerede dyr såsom heste, hunde, katte, hamstere, kaniner, fugle eller fisk. Domesticering er ikke i dyrenes bedste interesse, da de bliver afhængige af mennesket ift. alt, der er vigtigt for dem i deres liv. Mennesker bestemmer hvad og hvornår, de skal spise, hvor de skal bo, om de modtager omsorg eller trænes, og om det tillades, at de socialiserer med andre medlemmer af deres egen art. Og grundet deres status som ejendom, kan de købes, sælges, gives væk eller efterlades. "Husdyr" og "kæledyr" giver os muligvis nydelse og fornøjelse, men dyrene selv hører til i deres egne verdener, ikke i vores, med friheden til at leve, som de vælger. Veganere adopterer dog efterladte dyr, da de anser dem som flygtninge, der fortjener støtte, men de viderefører ikke institutionen af dyr som ejendom.


Eksperimenter

Veganere køber ikke kosmetik eller husholdnings-produkter, der har været testet på dyr, men vælger i stedet ikke-testede og veganske produkter. De prøver også at minimere deres brug af medicin, som har været testet på dyr, når der findes alternativer. Vegan Society’s solsikke-symbol kan findes på en lang række produkter, inklusiv sæber, shampooer, parfumer, fugtighedscremer, rensningscremer, solcremer mm., der garanterer, at disse produkter ikke indeholder animalske ingredienser og ikke har været testet på dyr.

Støt vores arbejdeKalender

Arrangementer og møder skrives pt. hovedsageligt ud på vores Facebook-side.


Hvorfor antispeciesisme?

Brug 12 minutter på at se, hvordan kød, mælk og æg produceres.